(Cananga odorata) Kvapiųjų kanangų (ylang-ylang) aromatas nuo seno buvo laikomas meilės ir jausmingumo (erotikos) aliejus. Auga tropiniuose Azijos regionuose, Filipinuose ir Indonezijoje. Aliejus yra gaminamas Madagaskare ir Komorų salose. Indonezijoje malonaus kvapo kanangų vainikais dar ir dabar puošiami jaunavedžiai, aromatingais dūmais smilkomos jų buveinės, kad apsaugotų nuo barnių ir nesantaikos. Polinezijos moterims kvapioji kananga atstoja kvepalus. Malajų salyno Molukų salų gyventojai tepalais su šio augalo aliejumi gydosi nuo maliarijos ir odos infekcinių ligų. Viktorijos epochoje šis aliejus įėjo į balzamą plaukų augimui skatinti. Galina sakyti, kad nenusakomas, malonus ir jausmus žadinantis kvapiųjų kanangų aliejaus aromatas visiškai atitinka jo polinezietišką „Gėlių gėlės“ pavadinimą.
Eterinis kvapiųjų kanangų aliejus priklauso aliejų-afrodiziakų grupei. Aliejaus veikimą sąlygoja jo sudėtyje esančios šios veikliosios medžiagos: geraniolas, nerolas, terpineolas, limonenas, linaliacetatas, ilangolas, linalolas ir eugenolas. Aliejaus kvapas saldus ir kartu aštrus, primenantis jazminų ir gardenijų aromatą.
Kvapiųjų kanangų aliejus teigiamai veikia nervų sistemą. Jis atpalaiduoja, šalina įtampą, nerimą, pyktį ir baimę. Veiksmingas esant depresinei būsenai, nuovargiui, nerimui, nemigai ir PMS (priešmenstruaciniam sindromui).
Reguliuoja širdies raumens veiklą, teigiamai veikia atsiradusius dėl streso širdies negalavimus. Mažina kraujospūdį, ramina per dažną širdies plakimą ir su tuo susijusį dusulį. Ilgesnį laiką naudojant kvapiųjų kanangų aliejų gerėja širdies raumens aprūpinimas krauju ir mažėja stenokardijos pasireiškimo atvejai. Stiprina imunitetą. Tai gera antispazminė priemonė. Efektyviai padeda nuo spazminių žarnyno sutrikimų.
Kvapiųjų kanangų aliejus – universali odos priežiūros priemonė, veiksmingai padeda ir riebiai, ir sausai odai. Palankiai veikia dirglią ir pažeistą odą, šalina aknę (spuogus). Padeda nuo vabzdžių įgėlimų. Šis aliejus švelniai dezinfekuoja ir tonizuoja, stimuliuoja kapiliarų kraujotaką ir puikiai maitina odos ląsteles. Jis tinka ir plaukų, ypač silpnų ir pažeistų, priežiūrai. Tai viena iš intymiosios kosmetikos priemonių.
Kaip afrodiziakas pasižymi stimuliuojančiu erotiniu poveikiu, stiprina lytinį potraukį. Kvapiųjų kanangų aliejaus aromatas sukelia lengvą euforiją ir padeda atverti slapčiausius jausmus. Tai vienas iš pačių erotiškiausių ir romantiškiausių aliejų. Padeda esant frigidiškumui ir impotencijai. Vidurinės natos aliejus. „Malonumų“ aliejus.
Aliejaus energetika – pritraukia meilę ir pasaulio teigiamą energiją, didina energetinį apvalkalą, atkuria jo simetriškumą, padeda tobulinti viršutinius energetinius centrus (čakras). Senovėje kvapiųjų kanangų esencija buvo naudojama ritualiniams smilkymams.
Pagrindinės aliejaus savybės:
• stimuliuoja nervų sistemą – antidepresantas;
• šalina baimės ir nerimo jausmą, gerina miegą;
• afrodiziakas – stimuliuoja erotinius veiksmus;
• baktericidinio poveikio antiseptikas;
• veikia spazmolitiškai, tonizuoja;
• mažina kraujospūdį;
• mažina pulso ir kvėpavimo dažnį;
• veiksmingas esant mišriam odos tipui.
Naudojamas, jei vargina:
• depresija, nemiga, įtampa;
• dirglumas, baimė, nerimas;
• astenoneurotinė būsena;
• įkyrių būsenų sindromas;
• arterinė hipertonija
• išeminė širdies liga;
• mišrus odos tipas;
• moterų frigidiškumas, vyrų impotencija;
• sausa, jautri, sudirginta oda;
• hipertoninio tipo vegetacinė kraujagyslių distonija.
Dėmesio! Labai sodrus kvapiųjų kanangų aliejaus aromatas gali sukelti galvos skausmą ir/ar svaigimą. Naudokite minimalias dozes.
Naudojimo būdai:
• Garintuvas: 2 lašai 5 kv. m patalpos ploto.
• Aromatinė vonia: 4-7 lašai į emulgatorių-tirpiklį (druska, cukrus, medus).
• Masažas: 5-7 lašai į 15 ml masažinio aliejaus.
• Kremų, kaukių, tonikų, gelių įsodrinimas: 5 lašai į 5 g pagrindo.
• Aromato medalionas: 2-3 lašai
Sudėtis: Kvapiųjų kanangų 100% eterinis aliejus.
Aromaterapijos saugumas: eterinių aliejų naudojimas!