Nerafinuotas taukmedžių sviestas
Jau tūkstančius metų afrikiečiai sviestmedį (arba taukmedį) naudoja maistui, gydymui, odos priežiūrai ir buičiai. Aliejaus gavimo būdas taip pat nepasikeitė: išdžiūvusios sėklos sutrinamos, miltai supilami į vandenį ir masė kaitinama kol išsiskiria aliejus, tada išimama ir perplaunama keleta kartų, paliekama atvėsti ir sustingti. Tai ir yra sviestmedžių aliejus.
Aukščiausios kokybės svietmedžių aliejus/taukmedžių sviestas – specifinio, tačiau malonaus kvapo, dramblio kaulo spalvos, tepamas ant odos išsilydo ir greitai įsigeria. Tuo tarpu rafinuotas sviesmedis – baltas ir bekvapis. Žinoma, kad vertingiausias - gyvas produktas.
Nerafinuotas taukmedis - geriausias jūsų odos draugas.
Sviestmedžių aliejus/taukmedžių sviestas gausus vitaminų A ir E. Vitaminas A drėkina ir gydo odą.
Vitaminas E, manoma, turi senėjimą stabdančių savybių, didina odos mikrocirkuliacija.Sviestmedžių aliejus iš kitų aliejų išsiskiria gydomosiomis savybėmis. Priklausomai nuo aliejaus kokybės, gydomoji dalis gali būti nuo 5 proc. iki 17 proc. Kuo didesnė gydomoji dalis, tuo geresnės kokybės aliejus. Kai tuo tarpu kiti aliejai turi tik 1 proc. gydomųjų savybių (tačiau ir kitų, ne ką mažiau vertingesnių). Neveltui sviestmedis vadinamas gyvybės medžiu.
Reguliariai naudojant sviestmedį oda tampa švelnesnė, elastingesnė, gražesnė ir sveikesnė.
Sviesmedžių aliejaus panaudojamas:
1. sausai odai;
2. išbertai odai;
3. besilupančiai odai po deginimosi saulėje;
4. dėmėtai ir raukšlėtai odai;
5. niežtinčiai odai;
6. saulėje nudegusiai odai;
7. kaip kremas po skutimosi;
8. nedidelėms odos žaizdelėms;
9. odos įtrūkimams;
10. kietai ir šiurkščiai odai (pėdų, alkūnių);
11. kaip apsauga nuo šalčio;
12. nušalusiai odai;
13. kaip apsauga nuo strijų nėštumo metu, taip pat jau esančioms naikinti;
14. vabždžių įkandimams gydyti;
15. sveikai odai tepti;
16. raumenų patempimams ir skausmams mažinti;
17. prieš ir po sunkių treniruočių;
18. alergiškai odai;
19. egzemai;
20. dermatitui;
Prie šio sarašo galima pridėti, dar keletą punktų. Sviestmedį gali naudoti bet kurio amžiaus žmonės, nuo kūdikių iki garbaus amžiaus. Jis tinka tepti visą kūno odą, plaukus, veidą. Sakoma, kad sviestmedis gydo nušutusią kūdykių odelę. Taip pat tinka masažui.
Nors vadinamas aliejumi, tačiau pirmą kartą išbandydami sviestmedį/taukmedį nenustebkite, kad jo konsistencija gana kieta (galima palyginti su sviestu). Jei norite puresnio ar minkštesnio gaminio, išbandykite išsuktą sviestmedį/taukmedį arba sviestmedį maišytą su kitais aliejais.
Man asmeniškai taukmedis buvo vienas didžiausių natūralios kosmetikos atradimų. Aš taukmedį naudoju visur ir visada: juo patepu lūpas vietoje lūpų balzamo, rankas vietoje rankų kremo, suskilinėjusią ar šiurkščią odą ir dar daug daug kur. O dukrytei nepaprastai patinka po maudynių išsitepti taukmedžiu. Mano atradimas, sviestmedį naudoti nuvalant nutrupėjusį akių tušą pavilgius ausų krapštuką į aliejų ir atsargiai nuvalius aplink akis. Oda lieka nuvalyta ir pamaitinta, o po kelių savaičiu reguliaraus tepimo, žymiai pagražėja paakių oda.
Sudėtis: 100 proc. nerafinuotas sviestmedžių aliejus/taukmedžių sviestas (Butyrospermum parkii arba Vitellaria paradoxa)
Talpa: 110 ml, 250 ml.
Šis aprašas paruoštas remiantis Amerikos sviestmedžio instituto pateikta informacija.